Hoe gebruik je een talentpool?

Door: Laura Roetgerink

Maart 2020, Corona begint een gezicht te krijgen en is geen ver-van-mijn-bed-show meer. Dagelijks komen er verschillende nieuwsverhalen uit Italië, Spanje, maar geleidelijk aan ook uit Nederland. Een jaar geleden was het nog erg onduidelijk wat Corona (of COVID19) nou precies is, hoe je het kan krijgen, maar ook hoe je het kunt voorkomen of hoe je geneest als je het toch oploopt? Verwachtingsvol werd in de richting van farmaceuten gekeken. Zij konden de sleutel zijn tot het oplossen van een wereldpandemie.

Maar hoe reageer je als farmaceut op zo’n ingrijpende verandering? Ineens moest daar een nieuw vaccin/medicijn komen voor een nieuwe ziekte. Pfizer besloot haar talentpool in te zetten. En hier wordt het interessant voor de recruiters, sourcers en andere HRM-specialisten! Pfizer heeft namelijk voordat de coronacrisis uitbrak al geïnvesteerd in een talentpool.

Een talentpool is niets anders dan een omgeving waarin toekomstig talent digitaal “bewaard” wordt. Het werkt het meest efficiënt als kandidaten die in de talentpool zitten geïnteresseerd zijn in je bedrijf én het bedrijf ook geïnteresseerd is in de kandidaten. Voordat je een talentpool samenstelt is het belangrijk om vast te stellen waar de kandidaten aan moeten voldoen. Zijn er harde eisen, zoals een afgeronde opleiding in een specifiek vakgebied? Of moet een kandidaat over bepaalde eigenschappen beschikken zodat hij of zij binnen de bedrijfscultuur past? Daarnaast is het goed om van tevoren te beslissen hoe lang talent in de talentpool blijft. Tot slot is het belangrijk te weten voor welke vacatures talentpools ingezet kunnen worden. Op welke plekken of voor welke functies komt er geregeld vraag naar nieuwe kandidaten?

Alleen een talentpool maken is nog niet voldoende, want de talentpool dient ook onderhouden te worden. Een talentpool is pas effectief als er commitment is vanuit een kandidaat. Een goed begin is de kandidaat vragen of hij/zij opgenomen wil worden in de talentpool. Hierop ontstaat een eerste contactmoment. Daarna is het belangrijk om betrokken te blijven bij de kandidaat. Deel nieuws van de organisatie of nodig talenten uit voor een inhousedag. Een inhousedag is een dag waarmee je potentiële nieuwe werknemers kennis laat maken met het bedrijf. Doordat er contact wordt onderhouden met de kandidaat wordt er een vertrouwensrelatie opgebouwd. Op deze manier is er beter contact met latent werkzoekenden wat de time per hire aanzienlijk verkort. Ook is de kans aanzienlijk groter dat de match een succes wordt. Het verloop van personeel wordt veel lager. Daarnaast is het bewezen dat betrokken medewerkers zorgen voor meer winst.

Pfizer zette haar talentpool succesvol in. Het oorspronkelijke plan was om 20-30% extern talent aan te werven via de talentpool. Maar de talentpool bleek zo succesvol dat er inmiddels 50% van het extern talent nu via de talentpool is gecontracteerd. Het gebruik van de talentpool bleek sneller en kostenefficiënter dan hun reguliere leverancierskanalen. Het gebruik van talentpools geeft bedrijven dus de kans snel te reageren op mogelijkheden.

Indy Kames -
Sourcing Consultant

Waarom? Daarom! Indy houdt zich niet alleen bezig met de hoe en wat van een nieuwe opdracht, maar houdt zich ook bezig met waarom deze opdracht er nu is. Ze verdiept zich dan ook graag in het bedrijf en de bedrijfsvoering om volledig op de hoogte te zijn van de situatie. De opdracht is voor Indy namelijk alleen geslaagd wanneer ze zeker weet dat de beste kandidaat is gevonden en de klant helemaal tevreden is. En contact met de kandidaten? Dat neemt ze serieus, waarbij persoonlijk en goed contact centraal staan voor een fijne communicatie. Indy kan niet alleen met Nederlandse klanten en kandidaten overweg, dankzij haar opleiding European Studies weet ze ook als geen ander hoe ze overweg kan met internationale klanten en kandidaten.

Eva de Vries -
Sourcing Consultant

Licht uit. Zelfspot aan. Dat is hoe Eva in het leven staat, ze is namelijk altijd haarzelf met een beetje zelfspot. Daardoor voelen mensen zich al vaak snel op hun gemak bij haar in de buurt. Daarnaast voelt ze goed aan wanneer het tijd is om gedisciplineerd te werk te gaan en is ze ook prestatiegericht. Een werkdag is voor Eva dan ook geslaagd wanneer ze heeft bereikt wat ze wilde en weet dat ze alles eraan heeft gedaan om haar doel te bereiken. Door haar wedstrijdmentaliteit is ze klaar voor elke uitdaging! Dat past goed bij Cooble.

Ook in haar vrije tijd staat ze klaar voor een uitdaging. Elk jaar fokt ze namelijk veulens uit een van de betere merrielijnen van Nederland om ze vervolgens te verkopen. Ze brengt dan ook veel tijd door met haar paarden en haar zoontje.

Precious Griffith -
Sourcing Consultant

Oog voor detail heeft ze zeker! Precious was voordat ze begon met haar werk bij Cooble namelijk Moleculair Biologisch Ingenieur. Haar wereld werd haar toch iets te klein in het laboratorium waardoor ze de stap heeft gemaakt naar Sourcing Consultant. En dat doet ze goed. Precious let er niet alleen op of iemand aan alle eisen voldoet voor een functie, maar ook of iemand een cultural fit is. Past een nieuwe medewerker ook écht in de cultuur van een organisatie? Talent kan volgens haar namelijk alleen floreren als het op de juiste plek zit. Zo verheft ze sourcing naar een nieuw niveau.

Precious is zelf ook een organisatietalent. Hierdoor organiseert ze met veel plezier game- en filmavonden of heerlijke diners voor haar naasten. Daarnaast reist ze ook graag de wereld rond en werkt ze op dit moment zelfs vanuit Thailand! Dat is nog eens digital nomading.

Kyra Horn -
Sourcing Consultant

Met vol gas gaat Kyra aan de slag en heeft ze binnen de kortste keren de pipeline gevuld. Door haar jonge moederschap weet ze namelijk als geen ander hoe je efficiënt kan multitasken en prioriteiten moet stellen. Hierdoor kan ze vaak al snel beginnen met haar favoriete onderdeel, de persoonlijke benadering. Met haar empathisch vermogen en nuchterheid weet ze de kandidaten te verrassen. Ze biedt namelijk graag een luisterend oor en denkt mee over de toekomst. Hierbij vertelt ze eerlijk en duidelijk hoe de situatie in elkaar steekt om zo de beste match te kunnen vinden tussen bedrijf en kandidaat.

En heeft ze dan een succesvolle sourcingdag gehad? Dan zingt zij haar hoogste lied. Letterlijk, want Kyra kan goed zingen. Zo heeft ze in het verleden opgetreden als zangeres en zelfs een aantal prijzen gewonnen.