Hoe je nieuw talent in drie stappen het beste virtueel kan aannemen

Het aannemen van nieuwe werknemers gaat nu voor een belangrijk deel virtueel. Virtuele recruitment strategieën ontwikkelen zich nu zo snel en op zo’n manier waardoor het steeds minder een obstakel is als kandidaten niet fysiek aanwezig zijn. Hoe meer dit proces zich online afspeelt hoe efficiënter en effectiever het selectieproces uitgevoerd kan worden en er ook nog eens kosten kunnen worden bespaard.

Een hoop voordelen dus om nu door te gaan met het wervingsproces. Maar hoe implementeer je deze strategieën op een succesvolle manier?

Hieronder 5 tips om de beste virtuele recruitment strategie op te zetten en uit te voeren:

Voorbereiding: Een eerste screening
Een standaard pre-interview proces is nodig wanneer het gaat om (virtueel) talent aannemen. Hierdoor heeft het team meer tijd voor het verzamelen van informatie die niet op de kandidaten cv’s staan. Op deze manier blijft er meer tijd over om de kandidaten goed te leren kennen. Een perfecte kandidaat op papier is misschien toch niet zo perfect als je wat verder kijkt, terwijl een kandidaat die niet de ideale achtergrond heeft misschien als persoon juist wel het talent is dat de organisatie nodig heeft.

Het interview
Een telefoongesprek is altijd goed, maar we hebben nu de kans om verder te gaan en te kijken naar het digitaliseren van alle aspecten van het proces. Er wordt nu steeds meer gebruik gemaakt van het digitaal interviewen van kandidaten. Het is een goede manier die je de mogelijkheid geeft om ook te letten op persoonlijkheid, communicatie, lichaamstaal en hoe goed de kandidaat zou kunnen passen in de cultuur binnen je bedrijf. Als er iets is wat we mee zouden kunnen nemen van deze periode, is het wel dat het interviewen van kandidaten via een eerste gesprek via video gewoon heel goed kan werken.

Het wordt makkelijker om kandidaten in te plannen omdat locatie en reistijd geen probleem meer zijn. Door deze tijdswinst blijft er meer tijd over voor het pre-screenen van kandidaten en het optimaliseren van je activiteiten.

Naast het reguliere video interview zien we ook al een aantal jaren de opkomende trend van het one-way video interview, waarbij de kandidaat vooraf een aantal vragen krijgt en zichzelf opneemt terwijl hij of zij de vragen beantwoordt. Het hele team kan de kandidaat dan evalueren in hun eigen tijd, terwijl werkende kandidaten minder stress hebben over het plannen van een interview tijdens hun werkdag.

Het houden van een video interview met meerdere teamleden, waarbij iedereen hetzelfde gesprek bijwoont voor evaluatie, verbetert de ervaring van de kandidaat. De kandidaat hoeft nu niet meer meerdere interviews met verschillende mensen te ondergaan, waarbij vaak ook vergelijkbare vragen worden gesteld.

Een voorstel maken
Je virtuele interview strategie was succesvol en je hebt je nieuwe collega gevonden. Jij bent er klaar voor, maar je weet niet hoe je het beste een arbeidsvoorwaardenvoorstel kunt maken in het huidige bedrijfsklimaat. Hier zijn een aantal punten waar je over na kunt denken voordat je gaat bellen:

Wie gaat de kandidaat (video)bellen? Wie heeft het meeste contact gehad met de kandidaat, en daardoor ook de beste relatie opgebouwd?

Hoe wordt het nieuws verteld? Zorg ervoor dat je enthousiasme overkomt bij de kandidaat. Dit zal ervoor zorgen dat het aanbod eerder wordt aangenomen, en dit legt de basis voor de volgende stappen.

Virtuele inwerkprocedure
Je kandidaat heeft jullie aanbod geaccepteerd en aangenomen! Wat nu?

Het is van belang dat de virtuele inwerkprocedure snel, efficiënt en ook heel persoonlijk is. Het is misschien niet traditioneel, maar zeker niet onmogelijk. Er zijn al een aantal hele mooie voorbeelden van organisaties die hier heel goed en creatief mee omgaan.

Zorg ervoor dat documenten digitaal kunnen worden ondertekend met software zoals Docusign of Hellosign.

Wees niet bang om kleine, of zelfs grote, aanpassingen te maken in je inwerkstrategie. Evalueer elk deel van het proces en vraag om feedback van je kandidaten. Probeer voor elk probleem een oplossing te bedenken en stel jezelf open voor het verbeteren van alle volgende ervaringen.

Virtuele werving strategieën blijven zich ontwikkelen, vooral in het huidige bedrijfsklimaat. Als we de beschikbare hulpmiddelen leren gebruiken en écht onderdeel maken van de selectie en onboarding strategie dan hebben we toch iets moois kunnen halen uit deze bijzondere tijden.

Indy Kames -
Sourcing Consultant

Waarom? Daarom! Indy houdt zich niet alleen bezig met de hoe en wat van een nieuwe opdracht, maar houdt zich ook bezig met waarom deze opdracht er nu is. Ze verdiept zich dan ook graag in het bedrijf en de bedrijfsvoering om volledig op de hoogte te zijn van de situatie. De opdracht is voor Indy namelijk alleen geslaagd wanneer ze zeker weet dat de beste kandidaat is gevonden en de klant helemaal tevreden is. En contact met de kandidaten? Dat neemt ze serieus, waarbij persoonlijk en goed contact centraal staan voor een fijne communicatie. Indy kan niet alleen met Nederlandse klanten en kandidaten overweg, dankzij haar opleiding European Studies weet ze ook als geen ander hoe ze overweg kan met internationale klanten en kandidaten.

Eva de Vries -
Sourcing Consultant

Licht uit. Zelfspot aan. Dat is hoe Eva in het leven staat, ze is namelijk altijd haarzelf met een beetje zelfspot. Daardoor voelen mensen zich al vaak snel op hun gemak bij haar in de buurt. Daarnaast voelt ze goed aan wanneer het tijd is om gedisciplineerd te werk te gaan en is ze ook prestatiegericht. Een werkdag is voor Eva dan ook geslaagd wanneer ze heeft bereikt wat ze wilde en weet dat ze alles eraan heeft gedaan om haar doel te bereiken. Door haar wedstrijdmentaliteit is ze klaar voor elke uitdaging! Dat past goed bij Cooble.

Ook in haar vrije tijd staat ze klaar voor een uitdaging. Elk jaar fokt ze namelijk veulens uit een van de betere merrielijnen van Nederland om ze vervolgens te verkopen. Ze brengt dan ook veel tijd door met haar paarden en haar zoontje.

Precious Griffith -
Sourcing Consultant

Oog voor detail heeft ze zeker! Precious was voordat ze begon met haar werk bij Cooble namelijk Moleculair Biologisch Ingenieur. Haar wereld werd haar toch iets te klein in het laboratorium waardoor ze de stap heeft gemaakt naar Sourcing Consultant. En dat doet ze goed. Precious let er niet alleen op of iemand aan alle eisen voldoet voor een functie, maar ook of iemand een cultural fit is. Past een nieuwe medewerker ook écht in de cultuur van een organisatie? Talent kan volgens haar namelijk alleen floreren als het op de juiste plek zit. Zo verheft ze sourcing naar een nieuw niveau.

Precious is zelf ook een organisatietalent. Hierdoor organiseert ze met veel plezier game- en filmavonden of heerlijke diners voor haar naasten. Daarnaast reist ze ook graag de wereld rond en werkt ze op dit moment zelfs vanuit Thailand! Dat is nog eens digital nomading.

Kyra Horn -
Sourcing Consultant

Met vol gas gaat Kyra aan de slag en heeft ze binnen de kortste keren de pipeline gevuld. Door haar jonge moederschap weet ze namelijk als geen ander hoe je efficiënt kan multitasken en prioriteiten moet stellen. Hierdoor kan ze vaak al snel beginnen met haar favoriete onderdeel, de persoonlijke benadering. Met haar empathisch vermogen en nuchterheid weet ze de kandidaten te verrassen. Ze biedt namelijk graag een luisterend oor en denkt mee over de toekomst. Hierbij vertelt ze eerlijk en duidelijk hoe de situatie in elkaar steekt om zo de beste match te kunnen vinden tussen bedrijf en kandidaat.

En heeft ze dan een succesvolle sourcingdag gehad? Dan zingt zij haar hoogste lied. Letterlijk, want Kyra kan goed zingen. Zo heeft ze in het verleden opgetreden als zangeres en zelfs een aantal prijzen gewonnen.