Vijf tips die je moet weten voordat je gaat sourcen

Door: Fieke Kivits

Sourcing is een manier om kandidaten te werven voor een vacature die open staat. Omdat sourcen uit meer bestaat dan alleen een paar berichten versturen via LinkedIn hebben wij een aantal tips uitgewerkt. Met deze vijf tips hopen wij jou te helpen tot het vinden van de ideale kandidaat.

  1. Zorg dat je goed in kaart hebt wat je zoekt

Hierbij is een goede intake een echte must. Het is ontzettend belangrijk dat je duidelijk hebt wat de perfecte kandidaat in huis moet hebben. Zo is het belangrijk om te weten hoeveel jaar ervaring de perfecte kandidaat heeft, wat zijn huidige functie is, maar ook bij welke bedrijven de perfecte kandidaat gewerkt heeft. Hierbij is het van groot belang dat je tijdens een intake goed doorvraagt over de functie en de eisen. Heeft de kandidaat kennis nodig van bepaalde systemen of moet de kandidaat bepaalde cursussen of certificaten behaald hebben. Naar aanleiding van een juiste intake kun je een lijst creëren met hierop echte must-haves, nice-to-haves, maar ook de dont’s waarop je kan gaan zoeken. Door deze lijst te creëren kun je direct op het juiste profiel zoeken

  1. Vraag van welke huidige werknemer ze er graag twee zouden willen hebben

Hiermee krijg je een duidelijk beeld van de ideale werknemer voor deze functie. Zoek deze persoon op en loop zijn profiel door op LinkedIn, wellicht kom je tot hele nieuwe inzichten en komen er must-haves naar boven die tijdens de intake niet aan de orde zijn gekomen. Zo kan het zijn dat de functie-eisen ineens toch flexibeler worden, doordat hun perfecte werknemer slechts vijf jaar ervaring had in plaats van zeven jaar. Door een kijkje te nemen op het profiel van deze perfecte werknemer verbetert je kan je jouw search. Je kunt nieuwe skills toevoegen aan jouw search.

  1. Begin met zoeken naar de perfecte kandidaat

Zoek eerst naar die perfecte kandidaat die alle must-haves en nice-to-haves bezit. Iedere reactie die je krijgt van een van deze perfecte kandidaten is een geluksmomentje. Je kan jouw gevonden kandidaten dan vol vertrouwen doorzetten naar de opdrachtgever. Mocht je jouw perfecte kandidaat niet kunnen vinden, stel je zelf dan de volgende twee vragen:

  • Hoe realistisch is het profiel dat ik zoek
  • Gebruik ik wel de juiste keywords?

Is dit allemaal in orde, ga dan verder met jouw search en laat één voor één een nice-to-have weg uit jouw search. Ga dan voor een 90% match.

  1. Jouw eerste benadering maakt het verschil

Het perfecte eerste bericht heeft een relatie met de doelgroep en met jouw eigen stijl. Het is belangrijk dat je dicht bij je eigen stijl blijft, maar ook dat je je verplaatst in de doelgroep waar binnen je zoekt. Zorg voor een persoonlijk bericht, want zo geef je de kandidaat het gevoel echt naar zijn profiel te hebben gekeken. Maar geef ook aan wat de vacature kan bieden, zoals doorgroeimogelijkheden en persoonlijke ontwikkeling.

  1. Reflecteer de reacties op jouw benadering

De reacties die je krijgt op jouw benadering kunnen je veel vertellen. Zo kun je informatie krijgen over de kandidatenmarkt waar de vacature zich in bevindt, maar ook over het benaderbericht dat je hebt gestuurd. Je kan dus veel feedback halen uit de reacties die je krijgt en daarmee indien nodig jouw benaderstrategie aanpassen. Maar je kan ook kijken of je veel positieve reacties krijgt van kandidaten die je hebt benaderd van een bepaald bedrijf. Hierop kun je inhaken. Wijzen meerde kandidaten de kans af op basis van de arbeidsvoorwaarden, ga dan bij jezelf na of de kandidaten die je benadert niet te senior zijn voor de functie.

Indy Kames -
Sourcing Consultant

Waarom? Daarom! Indy houdt zich niet alleen bezig met de hoe en wat van een nieuwe opdracht, maar houdt zich ook bezig met waarom deze opdracht er nu is. Ze verdiept zich dan ook graag in het bedrijf en de bedrijfsvoering om volledig op de hoogte te zijn van de situatie. De opdracht is voor Indy namelijk alleen geslaagd wanneer ze zeker weet dat de beste kandidaat is gevonden en de klant helemaal tevreden is. En contact met de kandidaten? Dat neemt ze serieus, waarbij persoonlijk en goed contact centraal staan voor een fijne communicatie. Indy kan niet alleen met Nederlandse klanten en kandidaten overweg, dankzij haar opleiding European Studies weet ze ook als geen ander hoe ze overweg kan met internationale klanten en kandidaten.

Eva de Vries -
Sourcing Consultant

Licht uit. Zelfspot aan. Dat is hoe Eva in het leven staat, ze is namelijk altijd haarzelf met een beetje zelfspot. Daardoor voelen mensen zich al vaak snel op hun gemak bij haar in de buurt. Daarnaast voelt ze goed aan wanneer het tijd is om gedisciplineerd te werk te gaan en is ze ook prestatiegericht. Een werkdag is voor Eva dan ook geslaagd wanneer ze heeft bereikt wat ze wilde en weet dat ze alles eraan heeft gedaan om haar doel te bereiken. Door haar wedstrijdmentaliteit is ze klaar voor elke uitdaging! Dat past goed bij Cooble.

Ook in haar vrije tijd staat ze klaar voor een uitdaging. Elk jaar fokt ze namelijk veulens uit een van de betere merrielijnen van Nederland om ze vervolgens te verkopen. Ze brengt dan ook veel tijd door met haar paarden en haar zoontje.

Precious Griffith -
Sourcing Consultant

Oog voor detail heeft ze zeker! Precious was voordat ze begon met haar werk bij Cooble namelijk Moleculair Biologisch Ingenieur. Haar wereld werd haar toch iets te klein in het laboratorium waardoor ze de stap heeft gemaakt naar Sourcing Consultant. En dat doet ze goed. Precious let er niet alleen op of iemand aan alle eisen voldoet voor een functie, maar ook of iemand een cultural fit is. Past een nieuwe medewerker ook écht in de cultuur van een organisatie? Talent kan volgens haar namelijk alleen floreren als het op de juiste plek zit. Zo verheft ze sourcing naar een nieuw niveau.

Precious is zelf ook een organisatietalent. Hierdoor organiseert ze met veel plezier game- en filmavonden of heerlijke diners voor haar naasten. Daarnaast reist ze ook graag de wereld rond en werkt ze op dit moment zelfs vanuit Thailand! Dat is nog eens digital nomading.

Kyra Horn -
Sourcing Consultant

Met vol gas gaat Kyra aan de slag en heeft ze binnen de kortste keren de pipeline gevuld. Door haar jonge moederschap weet ze namelijk als geen ander hoe je efficiënt kan multitasken en prioriteiten moet stellen. Hierdoor kan ze vaak al snel beginnen met haar favoriete onderdeel, de persoonlijke benadering. Met haar empathisch vermogen en nuchterheid weet ze de kandidaten te verrassen. Ze biedt namelijk graag een luisterend oor en denkt mee over de toekomst. Hierbij vertelt ze eerlijk en duidelijk hoe de situatie in elkaar steekt om zo de beste match te kunnen vinden tussen bedrijf en kandidaat.

En heeft ze dan een succesvolle sourcingdag gehad? Dan zingt zij haar hoogste lied. Letterlijk, want Kyra kan goed zingen. Zo heeft ze in het verleden opgetreden als zangeres en zelfs een aantal prijzen gewonnen.