Wat is het verschil tussen een Sourcer en een Recruiter?

Door: Simone van de Laak

Waar de term Recruiter al decennia ingeburgerd is in onze vacatures is de term Sourcer relatief nieuw. Het sourcen klinkt vaak als iets wat Recruiters er ‘even’ bij doen. Maar natuurlijk is het niet voor niets dat de Sourcers in opmars zijn en dit als volledige functie gezien wordt. Het sourcen is namelijk een vak apart waar een Recruiter niet standaard de juiste competenties voor heeft.

Wanneer zoek je nu een Sourcer, en wanneer een Recruiter?
De werkzaamheden bij Cooble beginnen bij een bepaalde opdracht en behoefte vanuit de klant. Het probleem van een te vervullen functie en de behoefte om extra capaciteit in te zetten is dan vaak al ontstaan. Hier kunnen zowel de Recruiter als de Sourcer een eigen, zeer relevante, bijdrage in leveren. Laat ik eerst beide profielen even uitlichten.

Wat doet een Sourcer nou eigenlijk?

Een sourcer zoekt en benaderd actief kandidaten die mogelijk kunnen passen op de bestaande vacature. Door middel van Boolean searches en specifieke hardskills kan je op diverse platformen pro-actief op zoek gaan naar potentiele kandidaten. In tegenstelling tot een reactieve werving die door veel bedrijven nog gehanteerd wordt, waarmee je dus enkel wacht op de juiste sollicitant die zich bij je meldt. Door deze actieve benadering bereik je niet enkel de kandidaten die actief op zoek zijn (en die dus eventueel zelf al zouden solliciteren), maar ook de passieve kandidaten kan je in actie laten komen met de juiste vacature en bericht.

De Sourcer wekt allereerst de interesse voor de te vervullen vacature en het bedrijf. Wanneer je de kandidaat geïnteresseerd hebt zal een verder proces van telefonische kennismaking en eventuele vervolggesprekken daaruit voortkomen.

Daarnaast is de Sourcer continu bezig met het zoeken en aantrekken van high potentials. Dit kan dus naast de bestaande vacatures ook als pijplijn zijn voor de vaker voorkomende functies. Door met de doelgroepen in contact te blijven kan je relatief snel gaan handelen wanneer een vacature zich aandient.

 

Wat doet de Recruiter?

De Recruiter begeleid het wervingsproces in de breedste zin van het woord. Dit betekent het screenen en eventueel telefonisch interviewen van sollicitanten, het begeleiden van de gespreksrondes met hiringmanagers, het afwijzen van kandidaten en het uiteindelijk aannemen van een nieuwe medewerker in samenwerking met de HR afdeling. Alle stappen, contactmomenten en organisatorische handelingen worden begeleid door de Recruiter.

 

De ideale samenwerking…

Als je bovenstaande kort zou samenvatten dan zie je in de grove lijnen dat de Sourcer de stappen maakt voorafgaand aan de Recruiter. De Sourcer boort een nieuwe doelgroep op de markt aan (de minder actief zoekende) en spoort hen aan om eens te kijken naar een bepaalde vacature. Als je het mij zou vragen zie ik dat ook als een enorm pluspunt van de samenwerking tussen Recruiter en Sourcer. De Sourcer zorgt voor een extra boost in aanvulling op kandidaten die zelf solliciteren, waarna de Recruiter hen mee over kan nemen in het wervingsproces.

De samenwerking is dus essentieel, maar zijn de functies uitwisselbaar?

Ik zie uiteraard overeenkomsten in de competenties die een Sourcer moet hebben en een Recruiter. Daarom ben ik van mening dat beide functies iemand kan aanspreken. Echter door de inhoudelijke verschillen en insteek van werkwijze verwacht ik dat ieder een persoonlijke voorkeur heeft voor het Sourcen of het Recruiten. In mijn ogen ben je ook minder succesvol als je beide tegelijkertijd doet. Door de waan van de dag wordt je vaak geleefd door de actieve processen die voorbij komen (lees recruitment), waardoor erg snel de pro-actieve handelingen (lees sourcing) vooruit geschoven worden.

Indy Kames -
Sourcing Consultant

Waarom? Daarom! Indy houdt zich niet alleen bezig met de hoe en wat van een nieuwe opdracht, maar houdt zich ook bezig met waarom deze opdracht er nu is. Ze verdiept zich dan ook graag in het bedrijf en de bedrijfsvoering om volledig op de hoogte te zijn van de situatie. De opdracht is voor Indy namelijk alleen geslaagd wanneer ze zeker weet dat de beste kandidaat is gevonden en de klant helemaal tevreden is. En contact met de kandidaten? Dat neemt ze serieus, waarbij persoonlijk en goed contact centraal staan voor een fijne communicatie. Indy kan niet alleen met Nederlandse klanten en kandidaten overweg, dankzij haar opleiding European Studies weet ze ook als geen ander hoe ze overweg kan met internationale klanten en kandidaten.

Eva de Vries -
Sourcing Consultant

Licht uit. Zelfspot aan. Dat is hoe Eva in het leven staat, ze is namelijk altijd haarzelf met een beetje zelfspot. Daardoor voelen mensen zich al vaak snel op hun gemak bij haar in de buurt. Daarnaast voelt ze goed aan wanneer het tijd is om gedisciplineerd te werk te gaan en is ze ook prestatiegericht. Een werkdag is voor Eva dan ook geslaagd wanneer ze heeft bereikt wat ze wilde en weet dat ze alles eraan heeft gedaan om haar doel te bereiken. Door haar wedstrijdmentaliteit is ze klaar voor elke uitdaging! Dat past goed bij Cooble.

Ook in haar vrije tijd staat ze klaar voor een uitdaging. Elk jaar fokt ze namelijk veulens uit een van de betere merrielijnen van Nederland om ze vervolgens te verkopen. Ze brengt dan ook veel tijd door met haar paarden en haar zoontje.

Precious Griffith -
Sourcing Consultant

Oog voor detail heeft ze zeker! Precious was voordat ze begon met haar werk bij Cooble namelijk Moleculair Biologisch Ingenieur. Haar wereld werd haar toch iets te klein in het laboratorium waardoor ze de stap heeft gemaakt naar Sourcing Consultant. En dat doet ze goed. Precious let er niet alleen op of iemand aan alle eisen voldoet voor een functie, maar ook of iemand een cultural fit is. Past een nieuwe medewerker ook écht in de cultuur van een organisatie? Talent kan volgens haar namelijk alleen floreren als het op de juiste plek zit. Zo verheft ze sourcing naar een nieuw niveau.

Precious is zelf ook een organisatietalent. Hierdoor organiseert ze met veel plezier game- en filmavonden of heerlijke diners voor haar naasten. Daarnaast reist ze ook graag de wereld rond en werkt ze op dit moment zelfs vanuit Thailand! Dat is nog eens digital nomading.

Kyra Horn -
Sourcing Consultant

Met vol gas gaat Kyra aan de slag en heeft ze binnen de kortste keren de pipeline gevuld. Door haar jonge moederschap weet ze namelijk als geen ander hoe je efficiënt kan multitasken en prioriteiten moet stellen. Hierdoor kan ze vaak al snel beginnen met haar favoriete onderdeel, de persoonlijke benadering. Met haar empathisch vermogen en nuchterheid weet ze de kandidaten te verrassen. Ze biedt namelijk graag een luisterend oor en denkt mee over de toekomst. Hierbij vertelt ze eerlijk en duidelijk hoe de situatie in elkaar steekt om zo de beste match te kunnen vinden tussen bedrijf en kandidaat.

En heeft ze dan een succesvolle sourcingdag gehad? Dan zingt zij haar hoogste lied. Letterlijk, want Kyra kan goed zingen. Zo heeft ze in het verleden opgetreden als zangeres en zelfs een aantal prijzen gewonnen.