Welke eigenschappen moet een sourcer hebben?

Door Lonneke van der Sanden

Cooble is all about people. People matter. Maar hoe vind je nu de juiste mensen? De juiste kandidaten? Door sourcing is het antwoord. Maar wat is sourcing? En kan iedereen dat of is het beroep van sourcer een vak an sich?

Sourcen is het vinden van potentiële kandidaten. Maar het is meer dan dat. Het is onderzoek doen naar de juiste doelgroep, naar de organisatie waar de vacature open staat en naar de wervingsbehoeften, weten wat de doelgroep triggert en daar je plan van aanpak op in zetten. Hoe ga jij latente baanzoekers overtuigen om ten eerste op jouw bericht te reageren en daarna in gesprek te gaan over de vacature? En hoe achterhaal je de vraag achter de vraag van een klant? Welke sourcingsinstrumenten ga je inzetten?

De sourcers van Cooble hebben een specifiek DNA. Ze hebben mensenkennis en lef, zijn betrokken, kunnen goed luisteren, zijn lekker positief en non-stop bezig met doelgroeponderzoek en het bepalen van een sourcingstrategie op maat. Ze beschikken over een flinke portie doorzettingsvermogen en creativiteit in het gebruik van sourcingsinstrumenten zoals bijvoorbeeld Boolean search en social media. Die ene perfecte kandidaat is nooit zomaar op korte termijn gevonden. 

Een sourcer moet ook kritisch naar een kandidaat profiel kunnen kijken; is deze kandidaat wel echt de match die mijn klant zoekt? En als het antwoord hierop volmondig ja is, dan komt het aan op sterke communicatieve, mondelinge en schriftelijke, vaardigheden om deze kandidaat niet alleen enthousiast maar ook nieuwsgierig te maken. Ben je al een stap verder, maar twijfelt de kandidaat, dan helpt een flinke portie overtuigingskracht, maar ook eerlijkheid en inlevingsvermogen in de kandidaat worden gewaardeerd. Wat kun jij als sourcer doen om deze kandidaat een stap verder te helpen in zijn of haar loopbaan? Want als sourcer ben jij er niet alleen voor de klant, maar ook voor de kandidaat. Een duurzame match tussen kandidaat en werkgever is je doel!  Is de responsrate op jouw sourcingsbericht (te) laag, dan is het aan de sourcer om te analyseren waar het mis gaat en hoe hierop bij te sturen.

Als sourcer kun je goed plannen en ben je administratief sterk. Je kunt goed het overzicht behouden, waardoor je de klant niet alleen inzicht kunt geven in de huidige sourcingsresultaten, maar ook in future prospects. Je kunt talentpools beheren. Je bent zelfverzekerd in je communicatie en beheerst ook de Engelse taal. Je bent een multitasker en leergierig.

Kortom iedereen kan searchen, maar sourcen gaat verder dan dat. Wanneer je over

bovengenoemde eigenschappen beschikt en gedreven bent om het sourcingvak te willen leren, dan nodig ik je van harte uit om contact op te nemen met Coobles SourcingGeek Milou Verhoeks. 

Zij en Jan Karel Sindorff investeren graag hun tijd in jou om je op te leiden tot een sourcing expert!

Indy Kames -
Sourcing Consultant

Waarom? Daarom! Indy houdt zich niet alleen bezig met de hoe en wat van een nieuwe opdracht, maar houdt zich ook bezig met waarom deze opdracht er nu is. Ze verdiept zich dan ook graag in het bedrijf en de bedrijfsvoering om volledig op de hoogte te zijn van de situatie. De opdracht is voor Indy namelijk alleen geslaagd wanneer ze zeker weet dat de beste kandidaat is gevonden en de klant helemaal tevreden is. En contact met de kandidaten? Dat neemt ze serieus, waarbij persoonlijk en goed contact centraal staan voor een fijne communicatie. Indy kan niet alleen met Nederlandse klanten en kandidaten overweg, dankzij haar opleiding European Studies weet ze ook als geen ander hoe ze overweg kan met internationale klanten en kandidaten.

Eva de Vries -
Sourcing Consultant

Licht uit. Zelfspot aan. Dat is hoe Eva in het leven staat, ze is namelijk altijd haarzelf met een beetje zelfspot. Daardoor voelen mensen zich al vaak snel op hun gemak bij haar in de buurt. Daarnaast voelt ze goed aan wanneer het tijd is om gedisciplineerd te werk te gaan en is ze ook prestatiegericht. Een werkdag is voor Eva dan ook geslaagd wanneer ze heeft bereikt wat ze wilde en weet dat ze alles eraan heeft gedaan om haar doel te bereiken. Door haar wedstrijdmentaliteit is ze klaar voor elke uitdaging! Dat past goed bij Cooble.

Ook in haar vrije tijd staat ze klaar voor een uitdaging. Elk jaar fokt ze namelijk veulens uit een van de betere merrielijnen van Nederland om ze vervolgens te verkopen. Ze brengt dan ook veel tijd door met haar paarden en haar zoontje.

Precious Griffith -
Sourcing Consultant

Oog voor detail heeft ze zeker! Precious was voordat ze begon met haar werk bij Cooble namelijk Moleculair Biologisch Ingenieur. Haar wereld werd haar toch iets te klein in het laboratorium waardoor ze de stap heeft gemaakt naar Sourcing Consultant. En dat doet ze goed. Precious let er niet alleen op of iemand aan alle eisen voldoet voor een functie, maar ook of iemand een cultural fit is. Past een nieuwe medewerker ook écht in de cultuur van een organisatie? Talent kan volgens haar namelijk alleen floreren als het op de juiste plek zit. Zo verheft ze sourcing naar een nieuw niveau.

Precious is zelf ook een organisatietalent. Hierdoor organiseert ze met veel plezier game- en filmavonden of heerlijke diners voor haar naasten. Daarnaast reist ze ook graag de wereld rond en werkt ze op dit moment zelfs vanuit Thailand! Dat is nog eens digital nomading.

Kyra Horn -
Sourcing Consultant

Met vol gas gaat Kyra aan de slag en heeft ze binnen de kortste keren de pipeline gevuld. Door haar jonge moederschap weet ze namelijk als geen ander hoe je efficiënt kan multitasken en prioriteiten moet stellen. Hierdoor kan ze vaak al snel beginnen met haar favoriete onderdeel, de persoonlijke benadering. Met haar empathisch vermogen en nuchterheid weet ze de kandidaten te verrassen. Ze biedt namelijk graag een luisterend oor en denkt mee over de toekomst. Hierbij vertelt ze eerlijk en duidelijk hoe de situatie in elkaar steekt om zo de beste match te kunnen vinden tussen bedrijf en kandidaat.

En heeft ze dan een succesvolle sourcingdag gehad? Dan zingt zij haar hoogste lied. Letterlijk, want Kyra kan goed zingen. Zo heeft ze in het verleden opgetreden als zangeres en zelfs een aantal prijzen gewonnen.