Wat is een response rate binnen Sourcing en wanneer is deze goed?

Door: Sanne van der Heijden

Veel recruiters en hun managers zien sourcing als bijzaak en sturen daardoor bulk inmails via Linkedin aan kandidaten. Hierdoor scoren zij laag op hun zogenoemde ‘response rate’. Maar wat is nou eigenlijk een response rate, en wanneer is deze goed?

De Inmail response rate is het percentage aan Inmail berichten dat wordt geaccepteerd en geweigerd. De response rate maakt het succes van jouw verzonden berichten meetbaar. Stel je voor: je benadert 100 kandidaten voor een project, waarvan er 32 reageren. Jouw response rate is dus 32%. De Berekening = (aantal geaccepteerde Inmails + aantal geweigerde InMails) / aantal verzonden InMails).

Je behaalt een hogere response rate met gepersonaliseerde berichten, dan met onpersoonlijke bulk inmails. Wanneer je inspeelt op de kwalificaties en werkervaring van de kandidaat, is deze eerder geneigd op jouw bericht te reageren (met een response rate van wel 70-80%). De response rate is terug te vinden in het dashboard van de recruiterseat van Linkedin [Reports – Inmail] en weergeeft het percentage ontvangen reacties binnen 30 dagen nadat jij jouw inmail hebt verzonden.

De response rate verschilt per doelgroep en vacature. Gemiddeld is een response rate tussen de 35% – 50%. Alles hierboven is uitstekend. Is jouw responserate lager? Ga dan eens terug naar jouw inmail en zoekopdracht en kijk wat je hieraan kan verbeteren.

Tot slot een tip van een Sourcer: Maak voor een doelgroep twee verschillende InMail berichten en gebruik ze beiden in eenzelfde project om ze te benchmarken. Kijk uiteindelijk naar welke de hoogste response rate heeft behaald. Dit kun je terug vinden bij [Reports – Inmail- Sjablonen].

Indy Kames -
Sourcing Consultant

Waarom? Daarom! Indy houdt zich niet alleen bezig met de hoe en wat van een nieuwe opdracht, maar houdt zich ook bezig met waarom deze opdracht er nu is. Ze verdiept zich dan ook graag in het bedrijf en de bedrijfsvoering om volledig op de hoogte te zijn van de situatie. De opdracht is voor Indy namelijk alleen geslaagd wanneer ze zeker weet dat de beste kandidaat is gevonden en de klant helemaal tevreden is. En contact met de kandidaten? Dat neemt ze serieus, waarbij persoonlijk en goed contact centraal staan voor een fijne communicatie. Indy kan niet alleen met Nederlandse klanten en kandidaten overweg, dankzij haar opleiding European Studies weet ze ook als geen ander hoe ze overweg kan met internationale klanten en kandidaten.

Eva de Vries -
Sourcing Consultant

Licht uit. Zelfspot aan. Dat is hoe Eva in het leven staat, ze is namelijk altijd haarzelf met een beetje zelfspot. Daardoor voelen mensen zich al vaak snel op hun gemak bij haar in de buurt. Daarnaast voelt ze goed aan wanneer het tijd is om gedisciplineerd te werk te gaan en is ze ook prestatiegericht. Een werkdag is voor Eva dan ook geslaagd wanneer ze heeft bereikt wat ze wilde en weet dat ze alles eraan heeft gedaan om haar doel te bereiken. Door haar wedstrijdmentaliteit is ze klaar voor elke uitdaging! Dat past goed bij Cooble.

Ook in haar vrije tijd staat ze klaar voor een uitdaging. Elk jaar fokt ze namelijk veulens uit een van de betere merrielijnen van Nederland om ze vervolgens te verkopen. Ze brengt dan ook veel tijd door met haar paarden en haar zoontje.

Precious Griffith -
Sourcing Consultant

Oog voor detail heeft ze zeker! Precious was voordat ze begon met haar werk bij Cooble namelijk Moleculair Biologisch Ingenieur. Haar wereld werd haar toch iets te klein in het laboratorium waardoor ze de stap heeft gemaakt naar Sourcing Consultant. En dat doet ze goed. Precious let er niet alleen op of iemand aan alle eisen voldoet voor een functie, maar ook of iemand een cultural fit is. Past een nieuwe medewerker ook écht in de cultuur van een organisatie? Talent kan volgens haar namelijk alleen floreren als het op de juiste plek zit. Zo verheft ze sourcing naar een nieuw niveau.

Precious is zelf ook een organisatietalent. Hierdoor organiseert ze met veel plezier game- en filmavonden of heerlijke diners voor haar naasten. Daarnaast reist ze ook graag de wereld rond en werkt ze op dit moment zelfs vanuit Thailand! Dat is nog eens digital nomading.

Kyra Horn -
Sourcing Consultant

Met vol gas gaat Kyra aan de slag en heeft ze binnen de kortste keren de pipeline gevuld. Door haar jonge moederschap weet ze namelijk als geen ander hoe je efficiënt kan multitasken en prioriteiten moet stellen. Hierdoor kan ze vaak al snel beginnen met haar favoriete onderdeel, de persoonlijke benadering. Met haar empathisch vermogen en nuchterheid weet ze de kandidaten te verrassen. Ze biedt namelijk graag een luisterend oor en denkt mee over de toekomst. Hierbij vertelt ze eerlijk en duidelijk hoe de situatie in elkaar steekt om zo de beste match te kunnen vinden tussen bedrijf en kandidaat.

En heeft ze dan een succesvolle sourcingdag gehad? Dan zingt zij haar hoogste lied. Letterlijk, want Kyra kan goed zingen. Zo heeft ze in het verleden opgetreden als zangeres en zelfs een aantal prijzen gewonnen.