Welke Tools gebruiken sourcers?

Door: Sanne van der Heijden

Er is veel veranderd over de jaren in Recruitment land, en de focus is verlegd van het passief werven naar actief werven van talent. Steeds meer bedrijven maken gebruik van Sourcing. Deze proactieve benadering van het acquireren van talent werpt duidelijk haar vruchten af. Maar welke tools gebruiken sourcers nou eigenlijk om talent te vinden?

  • –  Linkedin Recruiterseat

  • –  Job Boards – CV sites

  • –  Lusha / Gofullpage

  • –  Eigen Netwerk

De meest gebruikte Tool door sourcers is toch echt de Linkedin Recruiterseat. Deze tool is niet meer weg te denken bij hedendaagse recruitment/sourcing afdelingen. Hiermee kun je projectmatig talentenpools opbouwen, zoekopdrachten opslaan, en geschikte kandidaten actief benaderen. Kandidaten kunnen zelfs met een collega/manager worden gedeeld, die op zijn/haar beurt er weer notities bij kan zetten wat betreft de geschiktheid van de kandidaat. Je kan zelfs zien of iemand ‘open to work’ is en dus openstaat voor nieuwe kansen. De juiste kanidaten worden gevonden door middel van een zogenoemde Boolean Search. Dat is een combinatie van zoektermen zoals opleiding, functietitel of het bedrijf waarvoor de kandidaat werkzaam is. Een kandidaat profiel op Linkedin volstaat normaliter als volledig CV. Hierdoor kan de sourcer dus goed bekijken of deze kandidaat een goede match is bij de desbetreffende vacature. Vanuit de recruiter seat kunnen inmails worden gestuurd waarmee gepijld wordt of de desbetreffende kandidaat interesse heeft in de aangeboden vacature.

Naast de Recruiterseat zijn er ook verschillende jobboards beschikbaar voor recruiters en sourcers. Deze bevatten vaak vacatures, maar ook CVs van kandidaten die op zoek zijn naar een (nieuwe) baan. Hiervoor dient een account bij de desbetreffende pagina te zijn aangemaakt. Denk bijvoorbeeld aan Monsterboard, Jobbird of de Nationale Vacaturebank. Met een account kun je zoeken in de database aan kandidaten die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging, en via de contactgegevens op het CV contact leggen.

Er zijn overige tools die van pas kunnen komen. Met Lusha krijg je vaak meer contactgegevens van kaniddaten uit een database. Dit is een handige tool als je degene direct wil mailen of bellen bijvoorbeeld.
Daarnaast bestaat er een extensie ‘Go Full Page’ op Google Chrome. Deze tool maakt een screenshot van het scherm dat je op dat moment open hebt. Via deze weg kun je dus ook jouw Linkedin Search delen met iemand die geen Linkedin of Recruiterseat heeft.

Alle bovengenoemde tools zijn uiterst handig bij het invullen van die vacature. Maar, een vaak vergeten tool van een recruiter of sourcer is toch wel het eigen netwerk. Door werkzaam te zijn in dit vak, bouw je een grote kring aan kennissen op waar wellicht iemand tussen zit die uitstekend bij de rol past. Vergeet deze tool niet maar benut jouw netwerk juist optimaal om die hire te realiseren.

Indy Kames -
Sourcing Consultant

Waarom? Daarom! Indy houdt zich niet alleen bezig met de hoe en wat van een nieuwe opdracht, maar houdt zich ook bezig met waarom deze opdracht er nu is. Ze verdiept zich dan ook graag in het bedrijf en de bedrijfsvoering om volledig op de hoogte te zijn van de situatie. De opdracht is voor Indy namelijk alleen geslaagd wanneer ze zeker weet dat de beste kandidaat is gevonden en de klant helemaal tevreden is. En contact met de kandidaten? Dat neemt ze serieus, waarbij persoonlijk en goed contact centraal staan voor een fijne communicatie. Indy kan niet alleen met Nederlandse klanten en kandidaten overweg, dankzij haar opleiding European Studies weet ze ook als geen ander hoe ze overweg kan met internationale klanten en kandidaten.

Eva de Vries -
Sourcing Consultant

Licht uit. Zelfspot aan. Dat is hoe Eva in het leven staat, ze is namelijk altijd haarzelf met een beetje zelfspot. Daardoor voelen mensen zich al vaak snel op hun gemak bij haar in de buurt. Daarnaast voelt ze goed aan wanneer het tijd is om gedisciplineerd te werk te gaan en is ze ook prestatiegericht. Een werkdag is voor Eva dan ook geslaagd wanneer ze heeft bereikt wat ze wilde en weet dat ze alles eraan heeft gedaan om haar doel te bereiken. Door haar wedstrijdmentaliteit is ze klaar voor elke uitdaging! Dat past goed bij Cooble.

Ook in haar vrije tijd staat ze klaar voor een uitdaging. Elk jaar fokt ze namelijk veulens uit een van de betere merrielijnen van Nederland om ze vervolgens te verkopen. Ze brengt dan ook veel tijd door met haar paarden en haar zoontje.

Precious Griffith -
Sourcing Consultant

Oog voor detail heeft ze zeker! Precious was voordat ze begon met haar werk bij Cooble namelijk Moleculair Biologisch Ingenieur. Haar wereld werd haar toch iets te klein in het laboratorium waardoor ze de stap heeft gemaakt naar Sourcing Consultant. En dat doet ze goed. Precious let er niet alleen op of iemand aan alle eisen voldoet voor een functie, maar ook of iemand een cultural fit is. Past een nieuwe medewerker ook écht in de cultuur van een organisatie? Talent kan volgens haar namelijk alleen floreren als het op de juiste plek zit. Zo verheft ze sourcing naar een nieuw niveau.

Precious is zelf ook een organisatietalent. Hierdoor organiseert ze met veel plezier game- en filmavonden of heerlijke diners voor haar naasten. Daarnaast reist ze ook graag de wereld rond en werkt ze op dit moment zelfs vanuit Thailand! Dat is nog eens digital nomading.

Kyra Horn -
Sourcing Consultant

Met vol gas gaat Kyra aan de slag en heeft ze binnen de kortste keren de pipeline gevuld. Door haar jonge moederschap weet ze namelijk als geen ander hoe je efficiënt kan multitasken en prioriteiten moet stellen. Hierdoor kan ze vaak al snel beginnen met haar favoriete onderdeel, de persoonlijke benadering. Met haar empathisch vermogen en nuchterheid weet ze de kandidaten te verrassen. Ze biedt namelijk graag een luisterend oor en denkt mee over de toekomst. Hierbij vertelt ze eerlijk en duidelijk hoe de situatie in elkaar steekt om zo de beste match te kunnen vinden tussen bedrijf en kandidaat.

En heeft ze dan een succesvolle sourcingdag gehad? Dan zingt zij haar hoogste lied. Letterlijk, want Kyra kan goed zingen. Zo heeft ze in het verleden opgetreden als zangeres en zelfs een aantal prijzen gewonnen.