Het effect van een herinneringsmail

Door: Laura Roetgerink

Persoonlijk ben ik erg fan van het sturen van een herinneringsmail. Het sourcen en benaderen van kandidaten is erg arbeidsintensief door de persoonlijke benadering die Cooble nastreeft. Het is altijd jammer als je dan geen reactie ontvangt van de kandidaat. Herinneren is een kleine moeite en kan je zomaar die hire opleveren! Daarnaast geeft het sturen van herinneringen je de mogelijkheid om je administratie te checken. Af en toe glipt er een bericht doorheen, en door nogmaals in je pijplijn te kijken zie je gemakkelijk of je reacties hebt gemist. Standaard stuur ik dan ook 2 weken na het versturen van een eerste InMail een tweede InMail met een herinnering. In deze blog geef ik tips voor het versturen van een herinneringsmail en vind je ook wat die herinneringen nou eigenlijk opleveren.

De cijfers
Om te onderzoeken hoe effectief het sturen van herinneringen is heb ik de gegevens in kaart gebracht van 4 opdrachtgevers met in totaal 8 vacatures. Voor het onderzoek dat ik heb gedaan zijn in totaal 633 mensen benaderd en is uiteindelijk een responsrate van 54% behaald. In totaal zijn er 274 mensen herinnerd. Niet alle mensen die niet gereageerd hebben zijn herinnerd. Wanneer iemand toch niet in het profiel lijkt te passen doordat de vacature tussentijds is aangescherpt heeft het geen zin om iemand te herinneren. Het is interessant om te zien dat de responsrate gemiddeld met 13% is gestegen na het sturen van een herinnering. Voor 1 vacature (77 kandidaten) is de responsrate zelfs met 34% gestegen. Voor de kennismakingsgesprekken geldt dat 1 van de 3 gevoerd wordt met mensen die herinnerd zijn. Wel moet er opgemerkt worden dat de mensen die reageren na een herinnering minder vaak op een 1e gesprek worden uitgenodigd. Toch wordt duidelijk uit de dataset dat 1 kandidaat heeft getekend nadat hij herinnerd is. Geconcludeerd kan worden dat het sturen van een herinneringsmail zeker effectief is om je responsrate te verhogen en meer mensen te laten kennismaken met de opdrachtgever. Daarnaast is gebleken dat ook een kandidaat die herinnerd is diegene kan zijn die het contract gaat tekenen.

Tips voor het sturen van herinneringen
  • Geef kandidaten de tijd om je oorspronkelijke berichtje te lezen. Het komt ongeduldig en pushend over wanneer je binnen enkele dagen al een herinnering stuurt. Ik gebruik als richtlijn 2 weken.
  • Noem in je herinneringsbericht voor welke vacature je de kandidaat eerder hebt benaderd. Dit voorkomt dat de kandidaat moet zoeken.
  • Probeer creatief te zijn, kandidaten krijgen tegenwoordig zoveel InMail dat je bericht er positief uit moet springen. Dit begint al bij de titel van je bericht die de kandidaat direct in beeld krijgt.

Amber Wildeman -
Sourcing Consultant

Van thinking outside of the box tot vormgeef opdrachten in haar vrije tijd, Amber tekent het liefst een beetje buiten de lijntjes. Ze weet als de beste hoe ze creatieve oplossingen ten uitvoer moet brengen, Amber heeft namelijk op de kunstacademie gezeten! Toch zat ze in het kunstatelier niet op haar plek en weet ze uit eigen ervaring hoe belangrijk het is voor je eigen geluk om op de goede plek te zitten. En dus koos Amber ervoor om anderen te helpen met het vinden van hun perfecte werkplek. Is die juiste werkplek gevonden? Dan ontdekt ze graag nieuwe plekjes waar ze heerlijk kan eten of wandelen.

Ryan Sheikrojan -
Sourcing Consultant

Door zijn passie voor reizen is Ryan vaak te vinden in het buitenland. Zoals hij graag navigeert door andere gebieden en culturen, zo navigeert hij zich ook door de digitale wereld, op zoek naar de juiste kandidaat. Ryan heeft alle ervaring in het scouten en benaderen van mensen als organisator van Misters of the Netherlands en weet door zijn achtergrond in toerisme hoe hij kandidaten en klanten het beste aan kan spreken. Dit doet hij het liefst met humor zodat de ander zich direct op zijn of haar gemak voelt. Daarnaast heeft Ryan een achtergrond in handel en administratie waardoor hij alles schriftelijk op orde heeft. Zo weet hij alle disciplines samen te brengen binnen zijn werk bij Cooble.

Caro Boonen -
Sourcing Consultant

Doelgericht gaat Caro te werk, op zoek naar de juiste kandidaat. Als toerist op iemands profiel kijkt ze goed rond en leert ze alles over de gemaakte carrièrestappen. Deze ambitieuze jurist in spe neemt haar werk serieus en neemt graag de tijd voor waar ze mee bezig is. Zo kan ze al snel met iemand meepraten over hun eigen ambities. En krijgt ze dan een leuke reactie op haar bericht? Dan springt Caro een gat in de lucht. Daar krijgt ze energie van. Om een geslaagde werkdag te vieren drinkt ze aan het einde van de dag graag een wijntje met haar vriend bij een heerlijk home-made Italiaans of Aziatisch diner.

Indy Kames -
Sourcing Consultant

Waarom? Daarom! Indy houdt zich niet alleen bezig met de hoe en wat van een nieuwe opdracht, maar houdt zich ook bezig met waarom deze opdracht er nu is. Ze verdiept zich dan ook graag in het bedrijf en de bedrijfsvoering om volledig op de hoogte te zijn van de situatie. De opdracht is voor Indy namelijk alleen geslaagd wanneer ze zeker weet dat de beste kandidaat is gevonden en de klant helemaal tevreden is. En contact met de kandidaten? Dat neemt ze serieus, waarbij persoonlijk en goed contact centraal staan voor een fijne communicatie. Indy kan niet alleen met Nederlandse klanten en kandidaten overweg, dankzij haar opleiding European Studies weet ze ook als geen ander hoe ze overweg kan met internationale klanten en kandidaten.

Eva de Vries -
Sourcing Consultant

Licht uit. Zelfspot aan. Dat is hoe Eva in het leven staat, ze is namelijk altijd haarzelf met een beetje zelfspot. Daardoor voelen mensen zich al vaak snel op hun gemak bij haar in de buurt. Daarnaast voelt ze goed aan wanneer het tijd is om gedisciplineerd te werk te gaan en is ze ook prestatiegericht. Een werkdag is voor Eva dan ook geslaagd wanneer ze heeft bereikt wat ze wilde en weet dat ze alles eraan heeft gedaan om haar doel te bereiken. Door haar wedstrijdmentaliteit is ze klaar voor elke uitdaging! Dat past goed bij Cooble.

Ook in haar vrije tijd staat ze klaar voor een uitdaging. Elk jaar fokt ze namelijk veulens uit een van de betere merrielijnen van Nederland om ze vervolgens te verkopen. Ze brengt dan ook veel tijd door met haar paarden en haar zoontje.

Precious Griffith -
Sourcing Consultant

Oog voor detail heeft ze zeker! Precious was voordat ze begon met haar werk bij Cooble namelijk Moleculair Biologisch Ingenieur. Haar wereld werd haar toch iets te klein in het laboratorium waardoor ze de stap heeft gemaakt naar Sourcing Consultant. En dat doet ze goed. Precious let er niet alleen op of iemand aan alle eisen voldoet voor een functie, maar ook of iemand een cultural fit is. Past een nieuwe medewerker ook écht in de cultuur van een organisatie? Talent kan volgens haar namelijk alleen floreren als het op de juiste plek zit. Zo verheft ze sourcing naar een nieuw niveau.

Precious is zelf ook een organisatietalent. Hierdoor organiseert ze met veel plezier game- en filmavonden of heerlijke diners voor haar naasten. Daarnaast reist ze ook graag de wereld rond en werkt ze op dit moment zelfs vanuit Thailand! Dat is nog eens digital nomading.

Kyra Horn -
Sourcing Consultant

Met vol gas gaat Kyra aan de slag en heeft ze binnen de kortste keren de pipeline gevuld. Door haar jonge moederschap weet ze namelijk als geen ander hoe je efficiënt kan multitasken en prioriteiten moet stellen. Hierdoor kan ze vaak al snel beginnen met haar favoriete onderdeel, de persoonlijke benadering. Met haar empathisch vermogen en nuchterheid weet ze de kandidaten te verrassen. Ze biedt namelijk graag een luisterend oor en denkt mee over de toekomst. Hierbij vertelt ze eerlijk en duidelijk hoe de situatie in elkaar steekt om zo de beste match te kunnen vinden tussen bedrijf en kandidaat.

En heeft ze dan een succesvolle sourcingdag gehad? Dan zingt zij haar hoogste lied. Letterlijk, want Kyra kan goed zingen. Zo heeft ze in het verleden opgetreden als zangeres en zelfs een aantal prijzen gewonnen.