Sourcen en Corona

Categorieën: Nieuws

Ineens was het er: de Coronacrisis! Ook in onze recruitmentwereld sloeg dit in als een bom.
Tot halverwege maart werd er nog vrij nuchter over gedaan. Dat het op onze samenleving en ook op ons zo’n impact zou hebben, dat hebben we niet kunnen bedenken. De overheid nam besluiten tot vergaande maatregelen die steeds weer wat meer aangescherpt werden en sinds dat moment zien we in onze ‘Sourcers wereld’ chaos en soms ook wat paniek bij werkgevers en bij kandidaten. Wat betekent dat voor ons? Wij denken allereerst aan de gezondheid van een ieder maar willen en gaan toch ook aan de slag in deze nieuwe werkelijkheid. Hoe ervaren wij effecten en welke data, cijfers, zijn? Kunnen we omdenken, anders gaan werken en nieuwe kansen benutten?
Als sourcers zitten wij immers aan de voorkant van de arbeidsmarkt. Wij benaderen en spreken veelal de meeste kandidaten.

De afgelopen week hebben mijn sourcingteam en ik vol positieve energie doorgesourced.
Sourcen kan immers met de huidige technologiën gewoon doorgaan. Ook wij waren benieuwd hoe kandidaten zouden gaan reageren. Zijn mensen nu nog wel in voor een gesprek? Zijn ze onrustig en angstig? Of hebben ze juist door deze tijd een moment van bezinning en zijn ze nieuwsgierig naar andere mogelijkheden?

Wij zagen de afgelopen week de volgende 3 trends (in hoeverre je dit trends kan noemen in 1 week):

De cijfers tijdens onze eerste Coronacrisis week :
• 308 kandidaten benaderd
• 198 reacties
• 64 % response rate (dit ligt bijna 20 procent hoger dan onze reguliere hitrate )

Een hogere response rate
De eerste week na het ingaan van de overheidsmaatregelen hebben wij als team dus 308 kandidaten benaderd en van 198 mensen een reactie mogen ontvangen. Dit is een response rate van 64% waar we regulier een response rate zien van ca. 44%. We zien dus een duidelijke stijging Als aanvulling, we hebben in 2020 met ons team erg veel tijd besteed aan het optimaliseren van de berichten die wij naar kandidaten sturen, dat kan ook effect hebben. Maar toch lijkt dit wel echt een piek te zijn in verhouding met de afgelopen weken.
De kandidaten die reageren staan niet altijd open voor een vervolg contact, maar ze geven wel meer reactie.
Die reacties zijn uiteraard wisselend. Ik zal hieronder verder ingaan op de diverse geluiden.

De redenen voor die hogere respons kunnen onder andere zijn:
• mensen hebben meer tijd
• zitten thuis
• vervelen zich misschien wel
• kunnen nu eindelijk eens reageren op die mooie berichten die de sourcers naar hen uitsturen.

1. Kandidaten hebben meer tijd (en zin) om te bellen
Kijken we naar de cijfers van het aantal kandidaten die wij spraken dan lag dat hoger dan normaal. Niet veel, maar toch hadden wij 4% meer kandidaten aan de telefoon dan gemiddeld. Dit vinden wij een goed teken. We hebben iedereen die we hebben gesproken gevraagd hoe hij/zij nu naar werk en zekerheid kijkt (maak je wel of niet de switch) en wat de reden was om met ons contact te hebben voor een mogelijke nieuwe baan in deze toch wel onrustige tijd. De meeste kandidaten gaven aan dat zij verwachten dat de coronacrisis tijdelijk is en zij zich dus nog niet echt zorgen maakten en dat bellen voor een mogelijk nieuwe positie hoort bij de normale gang van zaken. Er waren echter ook een aantal kandidaten die aangaven dat zij nu toch tijd over hadden (o.a. door thuiswerken) en dus wel oren hadden naar wat de mogelijkheden voor hen zouden zijn.
Zo zei 1 kandidaat: “Normaal heb ik het eigenlijk te druk om op LinkedIn te kijken en al helemaal om dan ook nog eens tussendoor te bellen, maar nu dacht ik goh waarom ook niet?”

2. Kandidaten zijn onrustig
We hoorden toch ook vaak terug van kandidaten dat ze onrustig zijn. Reacties zoals : “Bedankt voor je bericht, het spreekt mij zeker aan, echter het lijkt mij niet verstandig om te veranderen van baan zolang Corona nog voortduurt”. Een kandidaat aan de telefoon deelde met ons “Dit is een hele mooie kans voor mij en normaal zou ik zeker verder in gesprek willen gaan maar nu wil ik toch de gok niet wagen kun je mij over 2 maanden nog eens terugbellen?” .
Dus ja, veel mensen zijn terughoudend in deze tijd, ook de mensen die normaal wel zouden switchen kiezen er nu voor om toch nog even te blijven zitten waar zij zitten.

3. Voor kandidaten is het een moment van bezinning
Ook waren er kandidaten waarvoor het duidelijk een moment is van bezinning. Dit merkten we echter pas later in de week en het waren er ook maar een paar.
Maar misschien wel iets om op in te spelen de komende tijd? Dit kan namelijk iets zijn wat bij meer mensen gaat spelen de komende weken. Mensen hebben tijd om na te denken over hun leven.
Vonden zij hun werk wel zo geweldig? Is het niet eens tijd voor wat anders?
Eigenlijk zien we daar dezelfde reacties als tijdens vakanties en tijdens de jaarwisseling maar nu lijkt er toch bij veel mensen nog meer mee te spelen.
Door de impact van het Corona virus zullen veel dingen veranderen. Iedereen weet vanaf nu wat het is als ons land en de mensen in de greep van een virus zijn en het gewone leven zo goed als wordt stilgelegd.
Het werkleven en het dagelijkse leven zijn zo veranderd dat er ineens tijd is voor bezinning. Wat ga ik anders doen na deze Coronacrisis, wat is de essentie van mijn leven, wat is echt belangrijk?
Zo vertelde 1 kandidaat : “Ik moet zeggen dat ik normaal in de alledaagse hectiek niet zo snel was ingegaan op dit bericht maar dat dit hele gebeuren mij ook wel aan het denken zet, vind ik wat ik doe nog wel echt leuk? Ik ga er nog eens goed over nadenken en dan kom ik volgende week bij je terug”

Oftewel… de coronacrisis een goede tijd om pipelines te bouwen?

Voor nu zijn de resultaten zeer interessant. Ja, er zijn kandidaten bang en ja, er zijn kandidaten die ook alles voor zichzelf even on hold zetten. Daarnaast zien we nieuwe mogelijkheden. Zo hebben kandidaten meer tijd om op LinkedIn te kijken en/ of toch met die sourcer in gesprek te gaan en tijd om na te denken over hun huidige situatie en baan. Een periode van bezinning biedt kansen voor omdenken voor kandidaten maar ook voor ons als sourcers.
Weet jij hier als sourcer en/of recruiter de komende tijd goed op in te spelen dan denk ik dat je een gouden pipeline kan bouwen en dan maar hopen dat de economie snel weer in beweging komt en dat die kandidaten ook weer aan de slag kunnen gaan …

Reageer

Milou Verhoeks
Auteur
Milou Verhoeks
Publicatie datum
25-3-2020 13:17
Deel dit artikel
Cooble gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.