7 tips voor een digitaal sollicitatiegesprek

Categorieën: Recruitment

Solliciteren is altijd al spannend en dan gaat het in deze bijzondere tijden ook nog vaak digitaal. Hierbij een aantal tips om je voor te bereiden op een goed gesprek en een super digitale aanwezigheid.

Eerst de basis. We werken met technieken, dus wees voorbereid!

1. Zorg voor een rustige plek waar je niet gestoord kan worden en waar je geen afleiding hebt.
Het meest storend is natuurlijk wanneer je gezinsleden zomaar binnen komen lopen. Zorg dat zij ook op de hoogte zijn zodat je niet onnodig gestoord wordt.

2. Check van tevoren of je geluid het goed doet.
Sommige systemen werken via de speakers en microfoon van je computer, andere systemen bellen via de telefoon in. Zorg er ook voor dat je niet door andere geluiden afgeleid kan worden. Denk hierbij ook aan alle handige meldingen die je hebt aanstaan zodat je niets mist. Even uitzetten dus.

3. Zorg voor een goede en stabiele verbinding.
Misschien moet het gesprek met een open deur plaatsvinden of moet je toch een LAN kabel neerleggen. Controleer het even van tevoren om er zeker van te zijn.

4. Werkt de link naar de Teams/Skype/Zoom call?
Klik er vast op, dan weet je zeker of de link daadwerkelijk werkt.

5. Zorg voor voldoende licht.
En ja, deze keer mag je jezelf ook in de spotlight zetten ;-) Zorg ervoor dat er voldoende (dag)licht op je gezicht schijnt zodat je goed te zien bent. Zorg er natuurlijk ook voor dat je niet overbelicht bent.

6. Kijk even goed achter je. Is het rommelig?
Staat dat ene verlepte plantje er of zijn er persoonlijke spullen die je graag nog even privé houdt? Even opruimen. Toch geen tijd voor? Bij Zoom is er een optie om je eigen achtergrond in te stellen of je achtergrond wazig te maken.

7. Zorg dat er meer in beeld komt dan alleen je hoofd.
Zorg er voor dat je hoofd helemaal in beeld komt. Een stuk van je bovenlijf zorg ervoor dat het er natuurlijker uitziet. Hierdoor kan je ook meer lichaamstaal tonen dan met alleen je gezicht, waardoor je gesprekspartner(s) een duidelijker beeld van je hebben en je meer open overkomt. Ja, je moet je dus ook voor een video interview gepast kleden!

Alles gecheckt en goed voorbereid? Dan ben je er helemaal klaar voor.
Verder is er eigenlijk minder verschil dan je misschien zou verwachten.

Nog een paar specifieke spelregels.....
Maak tijdens het gesprek ook aantekeningen, maar doe dit niet op je computer. Gebruik hiervoor pen en papier. Zo heeft de ander geen last van het geluid van het toetsenbord.

Houd oogcontact. Dit doe je door recht in de lens van je camera te kijken. Alleen dan lijkt het alsof je je gesprekspartner recht aankijkt. Vind je dit lastig? Plaats het beeld van jezelf zo dicht mogelijk bij de camera zelf of haal het helemaal weg. We zijn namelijk gewend om veel naar ons eigen beeld te kijken om er zeker van te zijn dat alles goed staat.

Toch even wat hobbels in de verbinding? Ontspan, dat kan de beste overkomen. Benoem het probleem en check of je de vraag of het antwoord goed hebt begrepen door het kort samen te vatten. Als de techniek je echt helemaal in de steek laat, zorg dan dat je altijd een telefoon nummer doorgeeft. Dan kan het gesprek in ieder geval doorgaan. Dan maar even zonder beeld!

Praat rustig. Als je sneller praat dan je verbinding kan het zijn dat een deel van je zin wegvalt. Zorg er ook voor dat je jouw gesprekspartner(s) goed laat uitpraten. Bij video is er namelijk een groter risico dat je door elkaar gaat praten.

En natuurlijk gelden de volgende spelregels zowel digitaal als tijdens een persoonlijk gesprek.
Zorg dat je goed bent voorbereid. Weet wie je gesprekspartners zijn en wat hun rol is. Lees de informatie over de organisatie en zorg ervoor dat je een aantal goede en relevante vragen hebt voorbereid.
Uiteraard ben je op tijd.

Veel succes!

Reageer

Jan Karel Sindorff
Auteur
Jan Karel Sindorff
Publicatie datum
27-3-2020 15:50
Deel dit artikel
Cooble gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.