CV vragen aan kandidaten bij sourcing? Niet doen!

Categorieën: Recruitment

Dit weekend heb ik mijzelf ‘gedwongen’ weer eens een cv te maken. Al jarenlang doe ik zonder en mijn laatste versie dateerde dan ook van 2017. Omdat ik vaak gevraagd word voor opdrachten/klanten bij Cooble is het niet nodig om een cv te hebben.
Toch wilde ik ervaren wat kandidaten ervaren als ik vraag om hun cv. Soms duurt het lang als ik naar een cv vraag, moet ik er nog een keer om vragen en denk ik: “is het nou zo lastig?” Ja! Het is lastig!
Ik had al een redelijke basis staan, maar toch heb ik er weer zo’n uurtje of twee aan besteed om hem helemaal up to date te maken in een mooie lay out.

Dat bevestigde mijn overtuiging: Vraag als sourcer alsjeblieft niet om een cv bij een kandidaat die twijfelt!
En managers; vraag dit niet als harde eis aan je recruiter of sourcer!
Managers zijn er vaak aan gewend dat zij een cv en soms zelfs een uitgebreide motivatiebrief krijgen. Echter, een kandidaat die goed op zijn plek zit (en waarschijnlijk jouw beste kandidaat is) en die je hebt verleid, heeft er, in deze eerste fase, waarschijnlijk helemaal geen zin in om een cv op te maken of bij te werken..
Ik, als sourcer, stuur een bericht waarin ik de kandidaat natuurlijk enorm veel persoonlijke aandacht geef en de meest geweldige kans biedt die hij zich maar kan voorstellen. Vervolgens denkt deze kandidaat, zal ik het wel of zal ik het niet doen? De kandidaat wordt toch enigszins geprikkeld door het bericht, nieuwsgierigheid is gewekt, maar er is ook twijfel. Uiteindelijk toch het besluit om maar eens te bellen met die Milou. Want, ach een belletje kan geen kwaad, toch?
Als die kandidaat dan met veel pijn en moeite al antwoordt dat hij wil bellen zou ik, als sourcer, wel ‘gek’ zijn om direct te vragen naar een cv.
Ik heb toch zijn LinkedIn profiel gelezen en dat is voor mij voldoende geweest om contact te leggen.

Uiteindelijk kom ik in gesprek met deze kandidaat, maar deze blijft twijfelen. Ik krijg wel een kleine opening en mag een afspraak maken voor een virtueel kopje koffie met de hiring manager. Ik ben immers “maar” de sourcer, en ik weet (heel) veel, maar soms ook niet zoveel dat ik de doorslag kan geven aan die enorm twijfelende (maar wel de allerbeste!) kandidaat
Nu ligt de bal bij de manager, hij/zij mag nu moeite gaan doen.
En dan komt het….”Milou ik wil wel het cv hebben” en in het ergste geval ook een motivatiebrief! Tsja… tuurlijk zeg ik dan tegen de manager dat dat niet handig is, dat dit een pareltje is en dat wij moeite moeten doen (push back!). Dan hoor je ”want zo is bij ons het systeem nou eenmaal ingericht of het dubieuze argument ”als die kandidaat echt interesse heeft dan is dat niet teveel moeite toch” of het blijvende pareltje van oud denken een kandidaat die niet eens zin heeft om een cv te schrijven hoef ik niet’.
Zucht… het is 2021… we moeten moeite doen voor de beste kandidaten!

Zelf heb ik dit weekend weer ervaren hoeveel moeite en tijd het kost om een cv te maken. Dat bracht mij tot het volgende idee, waar ik graag jullie reactie op krijg. De volgende keer als een manager van een twijfelend pareltje toch een cv vraagt, geef ik aan : ‘Schrijf jij zelf eerst je eigen cv, Die geef ik dan aan de kandidaat, zodat hij kan beoordelen of hij met jou zou willen werken’. Is dit een goed of slecht idee? Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden!
Zou de manager een volgende keer weer naar een cv vragen of zoekt hij/zij een andere sourcer?..


Reageer

Milou Verhoeks
Auteur
Milou Verhoeks
Publicatie datum
9-3-2021 9:45
Deel dit artikel
Cooble gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.