Voor Kandidaten

Ben jij op zoek naar een nieuwe baan? Of ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden. Wij helpen jou graag verder. Wij delen graag onze kennis met jou als het gaat om solliciteren, het opmaken van een cv, beschikbare vacatures en tips voor interviews. 

Cv Opmaken

Je hebt een interessante vacature gezien en nu? Reageren natuurlijk, drukken maar op die sollicitatie buttom zodat jij je cv kunt uploaden. Met jouw cv wil jij natuurlijk laten zien dat jij geschikt bent voor deze interessante vacature. Hoe je dat het beste kunt doen? Bij deze onze 6 tips ; 

1. Creeer overzicht - Kies voor een duidelijke opmaak en een overzichtelijke lay out. Er zijn online vele templates te vinden die jou hierbij op weg helpen. Maak in ieder geval gebruik van heldere en herkenbare tussenkopjes zoals ervaring, studie en competenties.  

2. Houd het kort - Maak het de recruiter en de manager makkelijk dat wil zeggen houd het kort. Zorg dat je cv maximaal 2 pagina's is. Ben jij starter of heb je nog onder de 5 jaar ervaring dan moet dat ook makkelijk op 1 pagina kunnen. Heb je meer dan 5 jaar ervaring dan is 2 pagina's geoorloofd. 

3. Maak een profielschets - Een introductie over jezelf is erg welkom. Je kunt hier tevens een korte motivatie in kwijt zodat je niet de ouderwetse lange motivatiebrief hoeft te schrijven. Voor een recruiter en een manager leest dit veel fijner en sneller dan 2 aparte documenten. Zorg voor een profielschets me korte motivatie van ongeveer 5 en echt maximaal 10 regels. 

4. Mooi maken mag maar houd het zakelijk - Zorg voor een goede lay out en interessante kleurtonen maar houd het wel zakelijk. Ben jij helemaal gek op roze dan hoeft dat nog niet te betekenen dat je jouw cv in het roze aanlevert (we hebben ze echt gezien!). Zorg voor een zakelijke en redelijk neutrale kleurstelling. Daarnaast zijn icoontjes in een cv prima maar niet teveel en smileys in een cv is over het algemeen not done. 

5. Geen onrelevante ervaring noemen - Had jij 10 verschillende bijbaantjes tijdens jouw studie? Wellicht is dat voor jou een hele leuke tijd geweest maar voor jouw huidige werkgever waarschijnlijk niet relevant. Heb jij 8 verschillende soorten vrijwilligerswerk gedaan, voor jou wellicht belangrijk maar voor de werkgever minder. Natuurlijk wil je zoiets benoemen maar zorg dat je het kort en relevant houdt. 

6. Jouw cv is maatwerk - Elke vacature vereist een ander cv. Wil jij echt kans maken op die job kijk dan welke vereisten er in de omschrijving staan en zorg (als je deze ook hebt) dat deze ervaring in ieder geval op een duidelijke manier terug komt in jouw cv. Leg wellicht iets meer de nadruk op deze vereisten in je cv dan als je op een andere vacature zou reageren. Is de vacature in het Engels geschreven dan is de kans groot dat de werkgever van jou ook een Engels cv verwacht. 

Tips voor een Interview

Je bent uitgenodigd voor een (online) sollicitatiegesprek. Nu kan jij eindelijk laten zien wat jij echt in huis hebt. Een goede voorbereiding is hierbij het halve werk. Wij delen graag met jou onze tips voor een interview : 

1. Zorg ervoor dat je op tijd (te vroeg) bent - Dit is echt een hele belangrijke. Stelregel is zelfs beter te vroeg dan op tijd. Als je 5 minuten eerder bent heb je nog even tijd je kort voor te bereiden, kijk nog even kort in de spiegel (zit je haar goed, zit er niets tussen je tanden). Als je te laat komt bij een sollicitatiegesprek sta je gelijk achter. Ben jij toch te laat, laat het dan van te voren weten en geef duidelijk aan als je er bent dat je hier echt niets aan kon doen en dat je het erg vervelend vind. 

2. Stel vragen - Door vragen te stellen laat je zien dat je interesse hebt in de baan en de werkgever en je laat zien dat je erover na hebt gedacht (voorbereiding). Stel dus altijd vragen na het gesprek, meestal geven de interviewers jou hier op het einde een aantal minuten voor. Stel dan minimaal 1 en maximaal 4 vragen (teveel vragen kan ook vervelend zijn). 

3. Draag de juiste kleding - Zorg ervoor dat je de juiste kleding draagt. Hoe weet jij wat de juiste kleding is? Vraag daar van tevoren naar. Loopt iedereen daar in een spijkerbroek en kom jij strak in pak dan zul je je waarschijnlijk ook minder op je gemak voelen. Andersom is wellicht wel nog erger, jij komt in een spijkerbroek en iedereen loopt in pak. Je kunt hierdoor de plank flink mis slaan. Is dit toch aan de orde, benoem het dan aan het begin van het gesprek, geef aan dat je het verkeerd begrepen of ingeschat heb en maak wellicht nog een klein grapje hierover dan komt het meestal alsnog helemaal goed. 

4. Maak aantekeningen - Om aan te tonen dat je interesse hebt en voor jouzelf om later op terug te komen. Zorg er dus voor dat je altijd een pen en papier (of tegenwoordig je laptop) meehebt zodat jij ook daadwerkelijk aantekeningen kan maken. Maak ook weer niet teveel aantekeningen (dan kun je juist niet goed luisteren) maar schrijf steekwoorden of wellicht interessante feiten op en hier staan tevens jouw al van tevoren voorbereide vragen op. 

5. Weet wie je tegenover je hebt en waar je zit - Zoek voorafgaand het interview op wie jouw interviewers zijn. Zoek hen op op linkedin maar ook heel leuk facebook instagram etc. Zorg dat je echt alles van hen weet wat je te weten kan komen. Zo maak je een goed voorbereide indruk en kun je wellicht ook hen verassen met weetjes over hen (houd het wel gemakkelijk). Zorg ook dat je weet bij welk bedrijf je aan tafel zit. Lees de website goed door en zorg dat je enkele feitjes over hen weet. 

6. Geef je interviewers complimenten - Een compliment krijgen vind iedereen leuk toch en ja jij wilt die baan erg graag? We zeggen niet dat je moet gaan zitten slijmen maar je kunt altijd wel een mooi compliment maken aan je interviewer. Wellicht een mooie studie die hij/zij heeft gedaan of een project waar jij erg veel waardering voor hebt vanuit jullie vakgebied. Zorg wel dat je compliment gemeend is. 

7. Wees oprecht geintresseerd - Voorgaande tips gingen hier eigenlijk ook al over maar zorg dat je oprecht geintresseerd bent. Ga dit niet spelen. Als je niet geintresseerd bent geef het dan ook gerust aan dat scheelt een ieder veel tijd. Je kunt laten zien dat je geintresseerd bent door het stellen van vragen, het maken van aantekeningen en door een actief luisterende houding aan te nemen tijdens het interview. 

8. Wees eerlijk en jezelf - Een gouden stelregel. Wees eerlijk en jezelf. Hier hebben wij geen tips of trucs zijn jij weet wie je bent en of je eerlijk bent. Geef geen social gewenste antwoorden maar wees eerlijk. De recruiter en manager hebben ook het beste met jou voor soms wil jij die baan erg graag maar is er gewoon geen fit. Dan kan de baan nog zo leuk zijn maar dan is het toch echt zo dat je waarschijnlijk heel ongelukkig gaat worden in het team of het bedrijf. Alleen door eerlijjk te zijn kunnen jullie daar gezamenlijk achterkomen. 

Vacatures

Cooble gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.