Wat is sourcing? Wat doet een sourcer?

Door: Sanne Roffel

Sourcing is de zoektocht naar geschikte kandidaten binnen het wervingsproces. Sommige recruiters houden zich bezig met het gehele wervingsproces, van sourcing tot en met plaatsing; andere recruiters zijn gespecialiseerd in slechts één aspect.

Veel grotere bedrijven en gespecialiseerde uitzendbureaus hebben teams van sourcing-professionals in dienst die zich enkel hierop focussen. Na het vinden en contacteren van geschikte kandidaten geven sourcers de cv’s vervolgens door aan recruiters die zich bezighouden met intakes, interviews en hires.

Sourcing wordt vaak gebruikt om te zoeken naar gespecialiseerde profielen. Wervings- en sourcingprofessionals weten hoe zij dit gespecialiseerde talent op verschillende manieren kunnen vinden. Sourcers weten ook vaak waar ze kandidaten het best kunnen vinden en bereiken. Onder andere door kandidatenlijsten op te stellen via LinkedIn, vacaturebanken of via hun eigen netwerk.

Om de beste zoekwoorden en achtergrond te vinden waarnaar gezocht moet worden is een goed begrip van de functie-eisen noodzakelijk. Effectieve sourcing vereist daarom een veel dieper begrip van de branche dan simpelweg kijken naar clusters van cv-zoekwoorden (Bolean, zie artikel). Om kandidaten effectief te vinden, kent een ervaren sourcingprofessional de beste plekken om te zoeken naar groot talent en het soort ervaring waarnaar moet worden gezocht in individuele cv’s.

Kyra Horn -
Sourcing Consultant

Met vol gas gaat Kyra aan de slag en heeft ze binnen de kortste keren de pipeline gevuld. Door haar jonge moederschap weet ze namelijk als geen ander hoe je efficiënt kan multitasken en prioriteiten moet stellen. Hierdoor kan ze vaak al snel beginnen met haar favoriete onderdeel, de persoonlijke benadering. Met haar empathisch vermogen en nuchterheid weet ze de kandidaten te verrassen. Ze biedt namelijk graag een luisterend oor en denkt mee over de toekomst. Hierbij vertelt ze eerlijk en duidelijk hoe de situatie in elkaar steekt om zo de beste match te kunnen vinden tussen bedrijf en kandidaat.

En heeft ze dan een succesvolle sourcingdag gehad? Dan zingt zij haar hoogste lied. Letterlijk, want Kyra kan goed zingen. Zo heeft ze in het verleden opgetreden als zangeres en zelfs een aantal prijzen gewonnen.